Hovedforskjellene på primær- og sekundærbolig

Primær og sekundærbolig er to forskjellige ting. Les denne artikkelen for å se de største forskjellene.
Sist oppdatert: 15. November 2022
ENKEL FORSKJELL: Den enkle forklaringen er at primær er din første bolig.

Det er to hovedtyper boliger: primære og sekundære. Begge har sine fordeler og ulemper, så det er viktig å forstå de viktigste forskjellene før du for eksempel tar en beslutning om å kjøpe sekundærbolig for utleie.

I denne artikkelen vil sammenligne primær- og sekundærboliger ut ifra noen sentrale kategorier, inkludert lån, renter, og skatter, lover og mer. Vi vil også ta et kort blikk på boliglånskalkulatorer og hvordan de kan brukes til å gjøre boligkjøpsprosessen enklere.

Hva er en primærbolig, og hva er en sekundærbolig?

Ifølge Skatteetaten er en primærbolig en bolig hvor skattebetalere er offisielt registrert i Folkeregisteret. Sekundærbolig inkluderer en hvilken som helst bolig som skattebetaleren eier, unntatt fritidsbolig.

Det er i prinsippet ikke mulig å ha en sekundærbolig uten å ha en primærbolig, fordi lovverket sier at man skal bo der man er folkeregistrert.

Videre kan du aldri ha mer enn én primærbolig, men du kan eie flere sekundærboliger. Formuesverdien for førstnevnte er 25 prosent av boligverdien, og 90 prosent for sistnevnte.

Låne- og renteforskjeller

En av de største forskjellene mellom primære og sekundære boliger er typen lån du kan få. For primærboliger kan du vanligvis få et konvensjonelt lån med et innskudd på så lite som 15%. For sekundærboliger i Oslo vil du imidlertid trolig måtte betale ned minst 40%.

I tillegg er rentene på lån for sekundærboliger vanligvis høyere enn for primærboliger, men du kan vanligvis forhandle med banken din for å få samme pris.

For å se hvor mye du kan spare ved å forhandle bedre rente, er det nyttig å bruke boliglånskalkulator. Dette er spesielt viktig hvis du allerede har en primærbolig, og skal ta opp et annet boliglån for å kjøpe en sekundærbolig. Du kan regne ut forskjellen direkte på Boliglånskalkulator hjemmeside.

Boliglånskalkulatorer tar hensyn til faktorer som inntekt og gjeld for å gi deg et estimat av hva slags månedlige betalinger du kan forvente. Dette kan gjøre boligkjøpsprosessen enklere og mindre stressende.

Som du kan se, er det noen store forskjeller mellom primær- og sekundærboliger. Hvis du fremdeles har flere spørsmål om emnet, anbefaler vi at du snakker med en megler eller finansrådgiver. De vil vanligvis kunne svare på alt du lurer på.

question section title

question one

question one answer

question two

question two answer

question three

question three answer

question four

question four answer

question five

question five answer

Få tilbud fra 3 advokater

Fyll ut vårt enkle skjema for å motta 3 tilbud

checkmark icon Helt uforpliktende

checkmark icon 100% gratis

checkmark icon Spesialiserte advokater

Få 3 tilbud
Innholdsfortegnelse
Primary Item (H2)